Bodegravenboog mogelijk een stapje dichterbij

27-09-2018 Twaalf partijen, waaronder de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, hebben op donderdag 20 september 2018 hun handtekening gezet onder de Intentieverklaring A12 Gouda-Oudenrijn. Voor onze gemeente tekende wethouder Inge Nieuwenhuizen (verkeer en economische zaken) de verklaring.

De gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, Montfoort, Alphen aan den Rijn, Woerden, de samenwerkingsverbanden regio Midden-Holland en regio Holland Rijnland, de provincies Utrecht en Zuid-Holland en VNO-NCW-West en Transport en Logistiek Nederland spreken hiermee af om intensief samen te werken aan de oplossing van de knelpunten op de A12 tussen Gouda en Utrecht. Op dit deel van het hoofdwegennet loopt het verkeer regelmatig muurvast door onvoldoende aansluiting van de opritten. De aansluiting van de N11 op de A12 bij Bodegraven is daarin een van de meest beruchte knelpunten. Het ontbreken van een ongelijkvloerse aansluiting voor het verkeer richting Gouda en een korte invoegstrook voor het verkeer richting Utrecht zorgen dagelijks voor files met veel oponthoud. Een vurig gewenste oplossing is de realisatie van de N11/A12-boog, Bodegravenboog, die het verkeer richting Gouda direct – via een viaduct – op de A12 zal brengen.

De intentieverklaring is een oproep aan de Minister van Verkeer en Infrastructuur om de A12 tussen Gouda en Utrecht op te nemen in de Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (Mirt). De gedeputeerden Floor Vermeulen (Provincie Zuid-Holland) en Dennis Straat van (Provincie Utrecht) gaan hierover binnenkort met de Minister in overleg. Tegelijkertijd start de gemeente Bodegraven-Reeuwijk samen met de Provincie Zuid-Holland en de werkgroep bereikbaarheid van de Raad voor Handel Industrie en Dienstverlening Bodegraven- Reeuwijk een studie naar de gewenste verbeteringen op knooppunt Bodegraven op de korte, middellange en lange termijn.